U had van woensdag 21 augustus tot en met dinsdag 1 oktober 2024 de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen op het ontwerp-wetsvoorstel en het milieueffectrapport die het mogelijk maken om de kerncentrale Borssele langer open te houden.
English: the documents for this phase of the project have been translated to English, French and German.
Bekijk documenten
Inhoud ontwerp-wetsvoorstel
Het ministerie van Klimaat en Groene Groei en het ministerie en Infrastructuur en Waterstaat hebben gewerkt aan de voorbereiding van een ontwerp-wetsvoorstel. In de huidige Kernenergiewet staat dat de Kerncentrale Borssele na 31 december 2033 geen kernenergie meer mag opwekken. Dit staat in artikel 15a. Daar staat ook dat een vergunningaanvraag bij de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) niet in behandeling genomen zal worden. In het wetsvoorstel wordt artikel 15a van de Kernenergiewet vervangen door een nieuw artikel waarmee het voor kerncentrale Borssele mogelijk wordt om een vergunning om langer open te blijven aan te vragen.
Inhoud milieueffectrapport
Het ministerie van Klimaat en Groene Groei heeft gewerkt aan het milieueffectrapport. Dit is de eerste fase van de mer-procedure. In dit rapport is de huidige belasting op het milieu van kerncentrale Borssele in beeld gebracht. Op basis van deze huidige belasting is bepaald òf en waar potentiële nadelige milieueffecten optreden als kerncentrale Borssele na 31 december 2033 openblijft. Zo zijn koelwater (en daarmee opwarming van de Westerschelde) en de neerslag van stikstof punten van aandacht voor de toekomst.
In de tweede fase van de mer-procedure, dus na de wetswijziging bij de vergunningaanvraag, wordt onderzocht wat de feitelijke milieueffecten zijn als kerncentrale Borssele langer openblijft. Er is op dat moment meer inzicht in welke maatregelen er noodzakelijk zijn aan de kerncentrale om langer in bedrijf te zijn.
Wat gebeurt er nu?
De binnengekomen zienswijzen worden nu gelezen en beoordeeld. De Commissie voor de milieueffectrapportage wordt ook om advies gevraagd over het milieueffectrapport bij het ontwerp-wetsvoorstel. Op de zienswijzen wordt een reactie gegeven in een reactienota. In deze nota wordt vermeld op welke wijze uw zienswijze in het vervolg van het proces wordt betrokken. Als de reactienota klaar is dan laten we dit aan de indieners van de zienswijzen weten. De reactienota wordt waarschijnlijk begin 2025 geplaatst.
Ingediende zienwijzen
Van 21 augustus tot en met 1 oktober 2024 zijn 206 zienswijzen ingediend. Van de 206 zienswijzen komen er 178 van particulieren, 16 van overheden, 6 van maatschappelijke organisaties, 4 van bedrijven en 2 van buurt- en/of bewonersorganisaties.
De meeste zienswijzen komen uit Borssele. Een deel van die zienswijzen is namens meerdere personen en/of organisaties ingediend. In totaal hebben 217 personen en organisaties hun naam onder de zienswijzen gezet. Ook zijn er zienswijzen ingediend vanuit het buitenland. 12 zienswijzen komen uit Duitsland, 9 uit België en 1 uit Denemarken, Luxemburg, Oostenrijk, Polen en Tsjechië.
Kennisgeving in de Staatscourant
Op dinsdag 20 augustus 2024 is de kennisgeving van de zienwijzentermijn geplaatst in de Staatscourant.