Internetconsultatie: Wijziging Besluit rijonderricht motorrijtuigen 2009

U kunt tot en met 26 augustus 2019 reageren op de internetconsultatie over het besluit rijonderricht motorrijtuigen 2009.

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een besluit voor tot het wijzigen van het Besluit rijonderricht motorrijtuigen 2009. Deze wijziging zorgt voor het stroomlijnen van de eisen die gesteld aan degenen die rijonderricht geven. Ze zijn ingegeven door de ervaringen met bijlessen van instructeurs uit de praktijk en deels door wijzigingen van de Wet rijonderricht motorrijtuigen 1993, die op 19 december 2018 zijn bekrachtigd.

Doelgroepen die door de regeling worden geraakt

  • Rijinstructeurs;
  • Brancheorganisaties;
  • Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR);
  • Het Exameninstituut IBKI.

De regeling is bedoeld om eisen te stellen aan degenen die de bevoegdheid willen krijgen of houden tot het geven van rijonderricht. De wijzigingen hebben betrekking op:

  • het verminderen van het aantal praktijkbegeleidingen in het kader van de bijscholing;
  • het educatief traject van bijlessen voor instructeurs die de verplichte praktische bijscholing niet halen;
  • het meer praktijkgericht maken van het herintrederstraject;
  • enkele redactionele verbeteringen.

Verwachte effecten van de regeling voor de doelgroepen

De effecten pakken gunstig uit voor de rijinstructeurs door vermindering van het aantal verplichte praktijkbegeleidingen. Ook kan een rijinstructeur door het volgen van de verplichte scholingsactiviteiten en eventueel een aanvullend educatief traject niet meer zijn bevoegdheid kwijtraken. Daarnaast wordt de invulling van het herintrederstraject meer praktijkgericht gemaakt, wat uiteindelijk de herintreding ten goede komt. De herintreder doet tijdens het traject meer praktische kennis op, die bij de latere werkzaamheden als rijinstructeur van belang zijn.

Reageren

Wilt u reageren op de internetconsultatie? Dat kan via https://www.internetconsultatie.nl/wijziging_besluit_rijonderricht_motorrijtuigen_2009 (let op: link opent in nieuw venster).

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe internetconsultaties? Aanmelden kan via https://www.internetconsultatie.nl/voorkeurabonnement (let op: link opent in nieuw venster).