IC: App-verbod fietsers

U kunt niet meer reageren op de internetconsultatie app-verbod fietsers.

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging voor van artikel 61a van het Reglement Verkeersregels en verkeerstekens (RVV). Hierdoor wordt het verbod op handheld telefoongebruik uitgebreid naar bestuurders van alle voertuigen. Nieuw zijn met name fietsers en trambestuurders. Door de wijziging vallen ook tablets, muziekspelers en toekomstige elektronische apparaten onder dit verbod. Dit maakt handhaving makkelijker en biedt ruimte voor moderne handhavingsmethoden.

Doel van de regeling

Het doel van deze wijziging is het terugdringen van verkeersongevallen door afleiding van elektronische apparatuur in het verkeer. Met deze wijziging wordt het voor bestuurders van alle voertuigen verboden om een mobiel elektronisch apparaat vast te houden en wordt de handhaving makkelijker.

Doelgroepen die worden geraakt

  • Bestuurders van fietsen, gehandicaptenvoertuigen zonder motor en trambestuurders doordat zij, anders dan nu, geen mobiel elektronisch apparaat meer mogen vasthouden;
  • Bestuurders van alle voertuigen, omdat het verbod voor meer apparaten geldt dan voorheen;
  • Politie en Openbaar Ministerie omdat er meer bestuurders zijn waar dit verbod voor geldt en tegelijkertijd handhaving makkelijker wordt.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de internetconsultatie? Dat kan via https://www.internetconsultatie.nl/app-verbod fietsers (let op: link opent in nieuw venster).